Wales rozdrvil Rusko. Draci postupujú do osemfinále, Rusi končia

20.06.2016 Celý región

Toulouse 20. júna (TASR) - Futbalisti Walesu si vo svojom treťom zápase na ME vo Francúzsku poradili s Ruskom presvedčivo 3:0 a so šiestimi bodmi postúpili do osemfinále. Góly Walesu strelili Ramsey, Taylor a Bale, ktorý sa presadil vo všetkých troch zápasoch základnej B-skupiny. Rusi končia svoju púť na ME bez jediného víťazstva a na konte majú iba jeden bod za remízu 1:1 s Anglickom.

Hráči Walesu už v prvých sekundách naznačili svoje víťazné ambície. Rýchlik Bale sa uvoľnil na pravej strane, ale brankár Akinfejev si s jeho tvrdou strelou ešte poradil. Walesania hrali od úvodu sebavedomejšie a Rusi sa nevedeli dostať do tempa. Rusom v 11. minúte nevyšiel pokus o útočnú akciu, loptu zachytil Allen, ktorý dlhým pasom vysunul Ramseyho a ten v úniku prekonal Akinfejeva - 0:1. Walesania hrali rozumne, útočné snahy Rusov zastavovali už v zárodkoch a po získaní lopty vyrážali do rýchlych brejkov. Jeden z nich založil v 20. minúte Ramsay, posunul Baleovi, po ktorého prihrávke sa sám pred Akinfejevom ocitol Neil Taylor a na dvakrát prekonal ruského brankára - 0:2. O sedem minút obrana Walesu zle zareagovala na dlhý výkop brankára Akinfejeva, k zakončeniu sa dostal Dziuba, ale tesne minul bránku. V 30. minúte mohlo byť už 0:3, ale Walesan Vokes osamotený pred Akinfejevom neuspel.

V 53. minúte mali Rusi za sebou dve striedania, ktorými sa tréner Sluckij snažil oživiť nevýrazný výkon, ale rozbehnutých Walesanov to nerozhodilo. Nováčik šampionátu naďalej hrozil najmä rýchlymi protiútokmi. V 55. minúte sa za obranu Rusov dostal Bale, ale pri lopte bol skôr brankár Akinfejev. Rusom v 67. minúte nevyšla ofsajdová pasca na hranici pokutového územia, Ramsey posunul loptu Baleovi, ktorý ľavačkou pridal tretí gól Walesu. Po treťom góle Walesu výrazne ubudlo streleckých príležitostí. Priamy kop Ignaševiča v 79. letel vysoko nad bránku a rovnako nepresne strieľal aj padajúci Dziuba v 86. minúte. V záverečných minútach sa už na presvedčivom víťazstve Walesu nič nezmenilo.

B-skupina, 3. kolo:

Rusko - Wales 0:3 (0:2)
Góly: 11. Ramsey, 20. Taylor, 67. Bale, rozhodovali: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všetci Švéd.), ŽK: Mamajev - Vokes

Zostavy:

Rusko: Akinfejev - Smolnikov, V. Berezuckij (46. A. Berezuckij), Ignaševič, D. Kombarov - Smolov (70. Samedov), Mamajev (64. Mamajev), Glušakov, Kokorin - Širokov (53. Golovin), Dziuba

Wales: Hennessey - Gunter, Chester, A. Williams, Davies, N. Taylor - Allen (74. Edwards), Ledley (76. King), Ramsey - Bale (83. Church), Vokes
 

Vyberte región